Jordskælv er mulig årsag til døde hvaler på Cyperns kyst

En række hvaler er de seneste dage skyllet op på Cyperns nordlige kyst.

Det oplyser det cypriotiske ministerium for fiskeri og havforskning.

Årsagen mistænkes at være mandagens voldsomme jordskælv, der har skabt død og ødelæggelse i Tyrkiet og Syrien og også kunne mærkes i Cypern.

– De her dyr bruger et ekkolokaliseringssystem, der påvirkes af havstøj – eksempelvis fra militærøvelser, boringer eller naturligvis fra jordskælvet i området, siger Yiannis Ioannou fra det cypriotiske ministerium.

Hvalerne er ifølge myndighederne af typen småhovedet hval. De kan blive mellem 4,5 og 7 meter lange og ses kun relativt sjældent ved Cyperns kyst.

Seks hvaler er fredag blevet fundet døde på kysten, oplyser det cypriotiske ministerium. Dagen forinden fandt myndighederne fire strandede hvaler, hvoraf tre blev hjulpet tilbage i havet og en enkelt døde.

Det står ikke umiddelbart klart, om de tre, der torsdag blev reddet, er blandt de seks døde hvaler, der fredag er blevet fundet.

Mandagens jordskælv havde en styrke på 7,8.

Det ramte tidligt om morgenen nær den tyrkiske millionby Gaziantep cirka 50 kilometer fra grænsen til det nordvestlige Syrien.

Mange lå og sov, da jordskælvet ramte.

Skælvet blev efterfulgt af en række voldsomme efterskælv – herunder ét, der var næsten lige så kraftigt som det første.

Over 22.700 er bekræftet døde i Tyrkiet og Syrien efter jordskælvene.

Tyrkiet blev også i 1939 ramt af et voldsomt jordskælv med en styrke på 7,8. Det ramte ved byen Erzincan, og cirka 32.700 mennesker omkom.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *