Tyskland sender luftforsvarssystem til Slovakiet

Slovakiet får nu hjælp af Tyskland til at beskytte sin østlige grænse mod Ukraine, oplyser det slovakiske forsvarsministerium.

Kvit og frit forærer tyskerne Slovakiet to luftforsvarssystemer af typen Mantis.

Missilsystemerne inkluderer otte fuldautomatiske våbenstationer, to radarstationer og et kommandocenter.

Slovakiets forsvarsminister, Jaroslav Nad, skriver på Facebook, at træningen, som formidles af tyskerne, kan begynde i løbet af de næste måneders tid.

– Slovakiet får systemerne helt gratis og på permanent basis, siger hans talsperson Martina Kakascikova til nyhedsbureauet AFP.

Ministeriet oplyser umiddelbart ikke, hvornår de leveres til Slovakiet. Landet er både medlem af EU og Nato, og der er dermed ikke nogen umiddelbare hindringer for, at tyske soldater kan drage til landet for at træne slovakkerne.

– Aftalen om at overtage disse moderne systemer er en værdsættelse af vores urokkelige støtte til Ukraine og et ansvarligt skridt for alliancen (Nato, red.), siger Jaroslav Nad.

Ud over fuldautomatiske våbenstationer, kommandorum og træning forærer Tyskland også Slovakiet én radar, som kan spotte mål op til 100 kilometer væk.

Ifølge Slovakiet er pakken i alt cirka 120 millioner euro værd. Det svarer til 893 millioner danske kroner.

Jaroslav Nad skriver på Facebook, at Mantis-systemerne er designet til at beskytte mod artillerigranater og droner. Systemet er udviklet af den tyske våbenproducent Rheinmetall, som for nylig meldte sig klar til at sende omkring 100 kampvogne til Ukraine, skulle det blive aktuelt.

Slovakiet grænser op til Ukraine mod øst. Grænsen er knap 100 kilometer lang.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *