Modtagere af ældrecheck får 5000 kroner i ekstra hjælp

Personer, der modtager ældrecheck, får i 2023 en ekstra skattefri check på 5000 kroner. Det viser en aftale om inflationshjælp, som er præsenteret fredag.

Enhedslisten, De Konservative og Liberal Alliance er som de eneste partier i Folketinget ikke med i aftalen.

I alt er aftalepartierne enige om inflationshjælp for 2,4 milliarder kroner. Af dem er de 1,1 milliard kroner afsat til modtagere af ældrecheck.

– Det er en håndsrækning. Ikke noget, der løser alle problemer, men et værktøj til at få nogle mennesker gennem en svær tid. Og der er jeg utrolig glad for, at så mange gerne vil være med, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et doorstep.

– Særlig glad er jeg for, at vi er blevet enige om at give en skattefri ældrecheck på 5000 kroner. Det er en gruppe, som har det svært, og som ikke har mange penge på kistebunden, siger han.

Den betragtning er Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, ikke enig i.

– De pensionister, der har mindst – det vil sige dem, der modtager ældrecheck – er ikke en økonomisk udsat gruppe. En pensionist, der i dag modtager ældrecheck, og som ikke har arbejdsmarkedspension, og som bor til leje, får månedligt 15.000 kroner udbetalt efter skat ifølge Finansministeriets familietypemodel.

– Dette indkomstniveau ligger mærkbart over Danmarks Statistiks lavindkomstgrænse på 12.300 kroner. Og niveauet er højere end for blandt andet mange kontanthjælpsmodtagere, siger Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.

Aftalen sender blandt andet også 300 millioner kroner til udsatte børnefamilier. Hvilke børnefamilier, der får glæde af pengene, skal først forhandles på plads i Beskæftigelsesministeriet. Det sker efter vinterferien, oplyser Wammen.

Det skal ske “på baggrund af et oplæg fra regeringen”, og ifølge aftalen er aftalepartierne “ikke forpligtet til at stemme for aftalen”, hvad den del angår.

Enhedslisten forlod torsdag forhandlingerne grundet den del. Partiet er utilfreds med, at de familier, der frem til 1. marts modtager et særligt børnetilskud, ikke med garanti vil få del i de 300 millioner kroner til de udsatte børnefamilier.

Wammen siger fredag, at udmøntningen af de 300 millioner kroner ikke vil være på plads per 1. marts.

– Man når ikke at lave en aftale, så de her penge kan udbetales inden 1. marts. Det kommer til at tage længere tid. Men man ønsker, at pengene skal ud så hurtigt som muligt, siger Wammen.

Han kan ikke svare på, om de familier, der mister det særlige børnetilskud 1. marts, får noget af den yderligere inflationshjælp.

– Vi har et fælles ansvar for så hurtigt som muligt at lande en aftale, så de udsatte børnefamilier kan se, hvem der får del i pengene, siger Wammen.

SF er med i aftalen, selv om partiet er kritisk over for den del af aftalen.

– Vores kritik har været og er stadig, at regeringen har fjernet det forhøjede børnetilskud, som var nødvendigt for de fattigste børnefamilier, inden inflationen satte ind, siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun er dog tilfreds med, at der i aftalen foruden de 300 millioner kroner er afsat 100 millioner kroner yderligere til såkaldt civilsamfundspleje, hvor pengene skal hjælpe til børn i udsatte familier.

Det kan ifølge aftalen være til ferielejre, indkøb af basale varer samt oplevelser og aktiviteter i eksempelvis foreningslivet.

Også De Radikale er med i aftalen, selv om partiet i lighed med SF er kritisk i forhold til hjælpen til de mest udsatte børnefamilier. Politisk leder Martin Lidegaard (R) siger, at det nemmeste havde været at forlænge det særlige børnetilskud, som altså udløber inden længe.

Børnetilskuddet blev indført i 2019 og gives blandt andet til forældre på kontanthjælp. Efter folketingsvalget i november sidste år var der ikke længere flertal for at forlænge tilskuddet.

Derfor udløber det 1. marts. Tilskuddet udgør fra 563 kroner per barn om måneden til 717 kroner per barn, alt efter hvilken ydelse forældrene modtager.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *