EU-Parlaments formand ønsker kampfly til Ukraine

EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, opfordrer EU-landene til at sende kampfly til Ukraine. Det sker i en tale til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som torsdag besøgte EU-Parlamentet i Bruxelles.

– Vi ved, hvilke ofre det ukrainske folk har ydet for Europa. Vi skal hædre det. Ikke bare med ord. Men med handling, siger Roberta Metsola.

I modsætning til stats- og regeringslederne, som rent faktisk kan afgøre, om kampfly bliver sendt afsted, kan Roberta Metsola kun opfordre til at tage skridtet. Den mulighed greb hun i talen torsdag.

Dermed medvirker EU-Parlamentet til at øge presset for, at Vesten tager det næste skridt i den militære hjælp til Ukraine.

Hidtil har USA dog afvist at sende kampfly. Og også EU-landene er tilbageholdende, fordi man frygter en eskalering af krigen.

Men der er ikke tid til tøven, mener Metsola:

– Nu må landene hurtigt overveje, som det næste skridt, at tilbyde kampfly og langtrækkende systemer, som I har brug for. For at beskytte den frihed, som for mange har taget for givet, siger Metsola til klapsalver fra EU-Parlamentet.

Zelenskyj nikkede bifaldende til talen. Han ankom til Bruxelles efter et besøg i Storbritannien, hvor Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, onsdag fastslog, at “der ikke er noget, som ikke kan diskuteres”, når det handler om kampfly til Ukraine.

Den indstilling deler EU-Parlamentets formand:

– Vores svar skal være proportionalt med truslen. Og truslen er eksistentiel, siger Roberta Metsola.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var tilgengæld mere forsigtig, da hun ved ankomsten til topmødet blev spurgt, om Danmark vil sende kampfly.

Adspurgt, om der er mulighed for, at Danmark sender kampfly til Ukraine, svarer Mette Frederiksen:

– Jeg kommer ikke til at stå og pege enkelte donationer ud og sige: “Her kan tingene lade sig gøre, og her kan de ikke”.

– Vi snakker med ukrainerne om rigtigt mange ting. Jeg kommer ikke til at citere fra de drøftelser, sagde Mette Frederiksen ved ankomsten i Bruxelles.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *