I øjeblikket er der livreddende indsatser i gang i både Tyrkiet og Syrien, efter at flere voldsomme jordskælv indtil videre har kostet mindst 2300 personer livet og kvæstet mange flere.
Jens Oddershede, chef for Beredskabsstyrelsens internationale beredskab, fortæller, at styrelsen ikke sender hjælp afsted endnu.
Der er nemlig ikke længere et redningshold i Beredskabsstyrelsen, som kan bidrage til de livreddende indsatser.
– Det er der så andre lande, der har. Der er rigtig mange af den slags redningshold rundt omkring i verden, og en del af dem er på vej til Tyrkiet nu, siger han.
Redningsholdet til de livreddende indsatser blev nedlagt for et par år siden. Ressourcerne derfra blev i stedet brugt på et mobilhospital, som sidste år blev doneret til Ukraine.
– Det (mobilhospitalet, red.) er et eksempel på en af de ting, som vi kunne have sendt (til Tyrkiet, red.), hvis der var behov for det, fortæller Jens Oddershede.
I øjeblikket arbejdes der ikke på at få etableret et nyt redningshold til livreddende indsatser. Det skyldes, at Beredskabsstyrelsen heller vil bruge deres ressourcer på at opbygge et nyt mobilhospital.
Men et redningshold til de etablerede indsatser og et mobilhospital er ikke det eneste, som styrelsen mangler i øjeblikket.
– Den dårlige nyhed er desværre, at vi ikke har så mange ting på hylden mere i Beredskabsstyrelsen, fordi meget af det er sendt til Ukraine og ikke genanskaffet endnu, lyder det fra Jens Oddershede.
Han tilføjer, at Beredskabsstyrelsen følger situationen tæt og endnu ikke ved, hvad den vil sende afsted, når de livreddende indsatser er overstået.
– Det sidste, vi ønsker, er at sende noget, der ikke er brug for.
Ifølge Jens Oddershede holder styrelsen øje med tyrkernes behov ved at gå til møder med EU og den nordiske kreds.
Derudover vil Beredskabsstyrelsen byde til, hvis der er et behov, som kan matche med de ting, styrelsen har på hylden.
/ritzau/