Løkke om vindmølleprojekter på pause: Det er et dilemma

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det et dilemma, at danske havvindmølleprojekter er blevet sat i bero grundet tvivl om EU-regler for statsstøtte.

Det siger han mandag efter et ministermøde i Bruxelles, hvor netop statsstøtte til grøn omstilling har været på dagsordenen.

På den ene side er der behov for enklere og hurtigere godkendelsesprocesser, hvis den grønne omstilling skal lykkes, siger udenrigsministeren.

På den anden side skal det heller ikke være sådan, at der ikke er nogen begrænsninger eller regler for statsstøtte. For det kan lede til et “statsstøttekapløb” både i Europa og internationalt, lyder det fra ham.

– At de her vindmølleprojekter er blevet sat på pause på grund af nogle statsstøtteregler, viser jo meget godt dilemmaet i det her. Der skal være en balance. Det er præcis det, der diskuteres i øjeblikket.

– Og man er jo nødt til at tage statsstøttereglerne alvorligt, indtil de er lavet om, siger Lars Løkke Rasmussen.

Havvindprojekterne, der er blevet sat i bero, er en del af den såkaldte åben dør-ordning. Den har eksisteret siden 1999, men nu er der imidlertid opstået tvivl om, hvorvidt den er i strid med EU-retten.

Derfor er al sagsbehandling sat på pause, oplyste Energistyrelsen i en pressemeddelelse, der kom mandag formiddag, mens Løkke diskuterede den grønne omstilling med sine europæiske kolleger.

Mødet kommer, efter at EU-Kommissionen i sidste uge fremlagde et udspil, der skal give medlemslandene mulighed for at give flere penge i statsstøtte til blandt andet udbygningen af vedvarende energi for at hjælpe den grønne omstilling på vej.

Mindre lande som Danmark er i den forbindelse bekymrede for, om store lande som Tyskland og Frankrig kan få lov til at give så meget statsstøtte til deres virksomheder, at konkurrencen bliver skæv.

– Det er vigtigt, at vi ikke underminerer det indre marked, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han pointerer samtidig, at det er mindst lige så vigtigt at få mindsket bureaukratiet, der sænker den grønne omstilling, som det er at give flere offentlige støttekroner.

– Det har jeg gjort mig til talsmand for i dag. Det går ikke, at der i gennemsnit går ni år, fra nogen får en tanke om at sætte en vindmølle op, til at vingerne snurrer. Det skal gøres meget hurtigere, og det kræver, at vi både i Danmark og Europa kigger på godkendelser fra myndighederne, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *