FN-chef frygter udvidet krig omkring Ukraine

FN-chefen António Guterres siger mandag, at han frygter en yderligere optrapning af krigen mellem Rusland og Ukraine, så verden bevæger sig mod “en større krig”.

Advarslen fra generalsekretæren kom mandag, da han fremlagde FN’s prioriteter for det indeværende år. Det skete i en dyster tale ved FN’s Generalforsamling.

De højest prioriterede temaer er den russiske invasion, klimakrisen og ekstrem fattigdom.

– Vi er gået ind i 2023 med udsigt til en sammensmeltning af store udfordringer, som overgår alle andre, vi har haft i vores levetid, siger Guterres i en udtalelse til diplomater i New York.

Han henviser til, at ledende forskere og sikkerhedseksperter har rykket viserne på “dommedagsuret” femad, så der nu kun er 90 sekunder til midnat i den sidste måned – det nærmeste signal, der hidtil har været på menneskehedens endeligt.

Generalsekretæren siger, at han tager advarslen alvorligt.

– Vi er nødt til at vågne op og komme i gang med arbejdet, tilføjer han i en indtrængende opfordring, hvor han opremser de store problemer, der skal løses.

Om Ukraine siger han at udsigten til en fredsløsning bliver stadig mindre.

– Risikoen for yderligere optrapning og flere blodsudgydelser tager stadig til, understreger Guterres.

– Jeg frygter ikke, at verden som en søvngænger går ind i en større krig. Jeg frygter, at verden går ind i en større krig med åbne øjne.

Han nævnte også trusler mod freden i brændpunkter som Mellemøsten, Afghanistan, Myanmar, Sahel-bæltet syd for Sahara og Haiti.

Guterres kritiserer, at der i FN – i det internationale samfund – mangler en “strategisk vision”, og at mange politikere og erhvervsledere tænker kortsigtet.

– Den næste meningsmåling, den næste taktiske manøvre for at klynge sig til magten, den næste gode forretning eller næste dags aktiekurs – længere tænkes der ikke i mange tilfælde, siger han.

Han pointerer, at det er nødvendigt at tænke på de kommende generationer, og han efterlyser en radikal forandring af den globale finansverden.

– Noget fundamentalt er forkert, siger Guterres og henviser til øget fattigdom og sult i verden og en stadigt dybere kløft mellem rige og fattige.

/ritzau/AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *