Gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage er en nem opskrift på en dessert, man aldrig bliver træt af.

Jeg har fået den utallige gange hos min farmor i sin tid, hvor den altid kom på søndagsbordet som det store dessert-element.

Og det er egentlig en simpel opskrift og tilgang – lækre æbler forvandlet til æblemos og toppet med letpisket flødeskum og makroner.

Gammeldags æblekage kan laves året rundt, så længe man har fat i nogle gode, smagfulde og gerne syrlige æbler – den smager selvfølgelig allerbedst, når man har danske æbler i sæson og rigtig kan smovse i æblerne fyldt med solenergi. 

For mange er det lidt en nostalgisk dessert, fordi den i gamle dage var meget populær – nok mest fordi, at den var nem og billig at lave, men selvfølgelig også at den smager så dejligt. 

Så hvad enten vi snakker æblegrød med æbler, du har købt i supermarkedet eller hos grønthandleren, eller vi snakker æbler plukket direkte fra baghaven – så er æblegrød en herlig dessert.

Og den har godt af at blive lavet et par timer forinden servering – så sidder alle elementerne i opskriften lidt bedre sammen i konsistensen. 

Denne opskrift er helt klassisk og et forsøg på den perfekte opskrift på gammeldags æblekage – du kan selv vælge, om du har lyst til at tilføje yderligere smag i form af eksempelvis kanel, nødder eller lignende.

Denne udgave er helt klassisk og nem at lave på en hverdag.

Det store spørgsmål er så – skal der ribsgele på toppen? Det er også en ting, som deler vandene.

For mig et det et stot nej – jeg kommer fra Vestjylland, og derude bruger vi ikke rigtig noget på toppen af flødeskummen.

Følg opskriften herunder for en bid nostalgisk kage.

TIP: Du kan også vælge at servere æblekagen i portioner i stedet – eksempelvis anrettet i et glas, hvor du skiftevis laver lag af æblegrød, makroner og flødeskum.

Gammelsdags æblekage

Cremet og syrlig!

6 portioner

40 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 30 minutter

Ca. 750 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 800 gram æbler, skrællet
  • 180 gram rørsukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 håndfuld makroner
  • 500 ml piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave æblegrøden – skræl æblerne og del dem i mindre stykker. Hæld dem i en gryde og tilsæt sukker og eventuelt et par spiseskefulde vand for at sætte kogningen i gang.
  2. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilføj dem til gryden – lad det simre i ca. 30-35 minutter. Lad det herefter køle helt af inden næste trin.
  3. Når æblegrøden er kølet helt af, piskes flødeskummen let. Æblegrøden hældes i en serveringsskål og makronerne knuses udover. Top af med flødeskummen og sæt den eventuelt på køl et par timer inden servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *