Vestlige lande vedtager prislofter på russiske brændstoffer

EU-lande, G7-lande og Australien er fredag nået til enighed om prislofter på forskellige russiske brændstoffer.

Det nye tiltag er det seneste forsøg på at ramme russisk eksport efter landets invasion af Ukraine.

Der indføres to forskellige prislofter som følge af beslutningen: Et prisloft på 100 dollar per tønde af dyrere brændstoffer som eksempelvis diesel og et på 45 dollar for brændstoffer af lavere kvalitet som eksempelvis brændselsolie. 100 dollar svarer til omkring 690 kroner.

De nye prislofter kommer oveni i et prisloft på 60 dollar for en tønde råolie importeret ad søvejen. Det blev indført af EU og G7 i december.

Fredagens vedtagne prislofter står til at træde i kraft søndag eller ikke lang tid derefter.

Der vil være en overgangsperiode på 55 dage for russiske olieprodukter, der transporteres ad søvejen og er blevet købt og lastet inden søndag.

Sverige, som for tiden har EU-formandskabet, kalder det en “vigtig aftale, der er en del af det fortsatte modsvar fra EU og dets partnere på den russiske angrebskrig mod Ukraine”.

G7 består af syv af verdens førende industrilande. Medlemmerne er USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Prislofterne er et forsøg på at balancere hårde sanktionskrav fra Polen og de baltiske lande og et ønske fra øvrige lande om ikke at sende priserne på himmelflugt. Bliver russiske forsyninger af olieprodukter afskåret helt fra verdensmarkederne, ville det med al sandsynlighed være konsekvensen.

Den russiske regering har forud for prislofternes ikrafttræden kritiseret EU. Fra Rusland lyder det, at tiltaget vil “føre til yderligere ubalance på internationale energimarkeder”.

Tidligere fredag sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter et EU-Ukraine-topmøde i Kyiv, at en tiende EU-pakke med sanktioner er på vej.

Den forventes at være klar inden 24. februar. Det er årsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Pakken skal blandt andet ramme russisk droneproduktion.

/ritzau/AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *