Brasilien sænker asbestfyldt hangarskib trods miljøprotester

Brasilianske myndigheder har fredag lokal tid sænket et gammelt, franskbygget hangarskib fyldt med asbest og andre giftstoffer.

Det oplyser den brasilianske flåde.

Den planlagte sænkning af det seks årtier gamle “São Paulo” fandt sted sent fredag eftermiddag og skete trods store protester fra miljøorganisationer.

– Den planlagte og kontrollerede sænkning fandt sted omkring 350 kilometer ud for Brasiliens kyst i Atlanterhavet i et område med en dybde på cirka 5000 meter, udtaler flåden i en erklæring.

Beslutningen om at sænke skibet blev truffet, efter at Brasilien forgæves havde forsøgt at finde et sted, der var villig til at hugge det op.

Selv om det brasilianske forsvar har oplyst, at det gamle hangarskib ville blive sænket i et sikkert område, har beslutningen fået miljøforkæmpere op i det røde felt.

De henviser til, at skibet indeholder tonsvis af det kræftfremkaldende stof asbest, tungmetaller og andre giftige materialer, der vil forurene havet og brede sig i havets fødekæder.

Hangarskibet blev bygget i Frankrig i 1950’erne, dengang som “Foch” efter den franske general Ferdinand Foch.

Det deltog i Frankrigs første atomprøvesprængninger i Stillehavet i 1960’erne og udsendelser i Afrika, Mellemøsten og det tidligere Jugoslavien fra 1970’erne til 1990’erne.

Brasilien købte hangarskibet på 266 meter i 2000 og omdøbte det til “São Paulo”. En brand brød ud om bord i 2005, hvilket accelererede det aldrende skibs tilbagegang.

Det tyrkiske firma Sök Denizcilik købte i fjor hangarskibet af Brasilien for at skrotte det i Tyrkiet.

Slæbebåde hentede det og bugserede det den lange vej over Atlanterhavet. Men da det den 26. august nåede Gibraltarstrædet ved indsejlingen til Middelhavet, nedlagde de tyrkiske miljømyndigheder forbud mod at hugge det op i Tyrkiet.

Skibet blev slæbt tilbage og ankom til brasiliansk farvand den 8. september.

Myndighederne forbød det dog at lægge til i en havn med henvisning til “en høj risiko” for miljøet.

Hangarskibet har derfor siden været til havs, og Brasiliens flåde overtog ansvaret for det.

/ritzau/AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *