Statsminister: Uden reformer skal vi sænke forventninger til velfærd

Velfærdssamfundet kører mange steder på pumperne, og derfor er der behov for reformer ifølge statsminister Mette Frederiksen (S).

Regeringen har indkaldt til pressemøde fredag ved middagstid efter et seminar, hvor der torsdag og fredag er blevet talt om, hvordan behovet for reformer kan blive forklaret bedre.

– Vi kan godt humpe videre, men med den der følelse af, at velfærdssamfundet kører på pumperne mange steder. Der må jeg som socialdemokrat sige, at det er bare ikke godt nok.

– Opgaven var ikke bare lige at klare den. Det var ikke målet, siger Mette Frederiksen til Weekendavisen.

Ifølge centrale regeringskilder har regeringen erkendt, at den foreløbig har tabt diskussionen om, hvorvidt der er behov for økonomiske reformer. Det skriver Børsen fredag.

Den brede regering over midten er blevet nedsat netop med henblik på at reformere samfundet. Men eksempelvis afskaffelsen af store bededag som helligdag har vakt stor kritik i fagbevægelsen og resten af Folketinget.

Ifølge statsministeren går det godt i Danmark rent økonomisk.

Men alligevel er der behov for milliarder af kroner til eksempelvis sundhed, klima, forsvar og psykiatri.

Derfor er der et behov for at få flere penge i statskassen gennem reformer, som skal give et varigt løft.

– Vi har nærmest fuld beskæftigelse og meget lav ledighed, selv langtidsledigheden er knækket. Vores eksportindustri har en god sammensætning, som betyder, at det går godt selv i krisetid.

– Derfor står brikkerne rigtigt på pladen, men selv i den situation kan vi ikke levere psykiatri, der passer ordentligt på vores børn og unge. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

– Enten er det et markant ringere velfærdssamfund, eller også er det andre prioriteringer, der skal laves. Men det fordrer også, at vi hver især kommer til at skulle gøre en større indsats, siger Mette Frederiksen til Weekendavisen.

Hun mener, at regeringen har pligt til at sige, at regnestykket ikke går op i fremtiden. Der er behov for “hårde prioriteringer” og en erkendelse af, at velfærdssamfundet fordrer, at borgerne går på arbejde.

Hun kommer med en erkendelse af, at også hendes eget parti har afvist gode idéer for samfundet, fordi andre har fået den. Dermed har hun blokeret for “rigtige beslutninger” på grund af taktik.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne vil gerne bryde “den forbandelse” og har derfor dannet en bred regering, lyder det.

Derfor kan regeringen lave reformer, som partierne tidligere ikke har villet gennemføre af “mere taktiske grunde”, hvilket har “skygget for de rigtige beslutninger”.

Hun uddyber, at hun godt kan forstå, hvis nogen tænker, at det er “barnligt”, men det er noget, alle partier har gjort sig skyldig i, og det vil regeringen gøre op med.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *