Nedlagte mink i naturen halveret efter masseaflivning på farme

Der bliver nedlagt væsentligt færre vilde mink i den danske natur. Antallet er halveret fra 1411 nedlagte mink i 2020 til 765 mink i 2021.

Tallene stammer fra statistikken over nedlagt vildtudbytte, som indberettes af jægere.

Biolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen kalder det en god nyhed, fordi vildtlevende mink er en trussel mod flere fugle og små pattedyr.

– Det glæder os, fordi vi har nogle udfordringer med mink i naturen i forhold til især nogle truede fuglearter. Så færre mink gør det lettere at beskytte de fuglearter, siger han.

Biologen er ikke i tvivl om, at nedgangen i vilde mink skyldes beslutningen om at aflive minkene på minkfarmene i november 2020.

Regeringen traf beslutningen, efter der var fundet et muteret coronavirus hos mink, som ifølge eksperter kunne mindske effekten af en kommende coronavaccine.

– Årsagen er, at vi har fjernet alle minkfarmene. Vi ved, at der gennem tiden er kommet et enormt tilskud af mink fra farmene til naturen, fordi farmene ikke har været helt tætte, siger Michael Carlsen.

Efter to års midlertidigt stop for minkavl herhjemme er erhvervet igen tilladt fra 2023.

I midten af januar kom der atter mink i burene hos en avler i Thyholm i Nordvestjylland.

Hvor stort erhvervet kan blive, er uvist.

Kun 13 af de tidligere minkavlere har dog søgt om såkaldt dvalekompensation, der gør det muligt at genoptage erhvervet.

1224 andre avlere har søgt om nedlukningserstatning fra den pulje på op mod 19 milliarder kroner, som blev afsat i forbindelse med nedlukningen af erhvervet.

– Får man minkavl skruet op til noget a la det, vi havde før, vil det være skidt, for så betyder det, at der igen vil være et tilskud af mink fra farmene til naturen, siger Michael Carlsen.

Det vil ifølge biologen næppe være muligt helt at udrydde mink i naturen.

– Der vil være en kerne af mink derude, som har tilpasset sig livet i Danmark, og de skal nok klare sig. Men vi vil se en reduktion til et absolut minimum. Det vil gøre det meget lettere at beskyttede de truede fuglearter, siger han.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *