EU vil retsforfølge krigsforbrydelser begået i Ukraine

Krigsforbrydelser i Ukraine skal retsforfølges. Derfor skal der oprettes et nyt center i den hollandske by Haag. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

– Anklagere fra Ukraine og EU arbejder allerede sammen. Vi indsamler beviser, og jeg er glad for at kunne fortælle, at et internationalt center til retsforfølgelse af krigsforbrydelser bliver etableret i Haag, siger von der Leyen.

Udtalelserne torsdag kommer på et fælles pressemøde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han har længe presset på for at få stillet Rusland til ansvar for invasionen. Og det bliver snart muligt, siger Ursula von der Leyen.

– Gerningsmanden skal holdes ansvarlig, siger von der Leyen med henvisning til Rusland, som 24. februar sidste år invaderede Ukraine.

Der forestår dog en vanskelig opgave, hvis man skal kunne fælde dom. Det vil være en af opgaverne for det nye center at medvirke til at sikre beviserne, siger von der Leyen.

– Centret vil koordinere indsamlingen af beviser. Det bliver indlejret i det fælles efterforskningshold, som er støttet af vores agentur Eurojust, siger von der Leyen.

Det var hendes fjerde besøg i Ukraine. Men denne gang har hun det meste af EU-Kommissionen med. De vil fredag få lejlighed til at møde den ukrainske regering.

– Så vi får mulighed for at tale om, hvordan vi kan bygge en fremtid for Ukraine i EU, siger Ursula von der Leyen.

Fredagens topmøde mellem EU og Ukraine vil være det første siden krigens start. Og det første siden Ukraine på et EU-topmøde i juni fik tildelt status som EU-kandidatland.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *