Zelenskyj antyder dansk bidrag med kampvogne

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, takker i sin daglige aftentale mandag Danmark for landets villighed til at slutte sig til “kampvognskoalitionen”.

Det fremgår af talen, som ligger tilgængelig på det ukrainske præsidentkontors hjemmeside.

Han nævner i talen det møde, som han havde med den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), mandag.

– Jeg takkede naturligvis Danmark for dets militære støtte, for markant at styrke vores artilleri og for dets villighed til at slutte sig til kampvognskoalitionen, lyder det i talen.

Præcist hvad Zelenskyj mener med dette er uklart.

Præsidenten sagde i sidste uge, at det var “ekstremt gode nyheder for Ukraine”, at der nu var en “kampvognskoalition”.

– Der hersker en beslutning om at sende kampvogne til Ukraine, sagde han.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har gentagne gange afvist, at Danmark besidder nok kampvogne til at kunne bidrage med dem til Ukraine.

Der har til gengæld været overvejelser om, hvorvidt Danmark kan sende mandskabsvogne af typen Piranha til Ukraine.

Da Zelenskyj og Mette Frederiksen mandag gik på talerstolen sammen i Ukraine, antydede Zelenskyj alligevel, at der kunne komme et bidrag fra Danmark i form af kampvogne.

– Vi har talt om kampvogne i dag, og jeg vil ikke gå i detaljer med det, men jeg tror virkelig, at vi i den nærmeste fremtid på den ene eller anden måde kan få noget materiel, sagde han.

Mette Frederiksen takkede med et grin den ukrainske præsident og understregede, at Danmark fra starten har sagt, at “Danmark vil støtte Ukraine med det påkrævede”.

– Selvfølgelig har vi også snakket om kampvogne i dag, sagde hun.

– Vi har lige leveret artillerisystemer, men der er også brug for kampvogne. Det har også fyldt meget i vores samtale i dag.

Debatten om kampvogne har fyldt i store dele af Europa, efter at flere lande ønskede at sende deres Leopard 2-kampvogne til den ukrainske front i krigen mod Rusland.

Det blokerede Tyskland imidlertid for. Fordi Leopard 2-kampvognene er produceret i Tyskland, har forbundskansler Olaf Scholz det sidste ord, hvad angår videre eksport af kampvognene.

I sidste uge gav Scholz dog det grønne lys til, at kampvognene kunne sendes til Ukraine. I samme ombæring meldte USA, at det ville sende M1 Abrams-kampvogne til Ukraine.

Danmark råder over 44 Leopard 2-kampvogne. 14 af dem befinder sig i Estland.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *