Politisk flertal i København vil afkriminalisere hårde stoffer

Det skal i København afprøves, at besiddelse af hårde stoffer til eget brug er straffrit.

Det mener et flertal af politikerne i borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, skriver Politiken.

De vil spørge regeringen om lov til at gøre København til forsøgsby for en afkriminalisering af besiddelse af hårde stoffer i mindre mængder. Det skal fortsat være ulovligt at fremstille, smugle og sælge de hårde stoffer.

– Vi har brug for et paradigmeskift i narkotikapolitikken. Essensen er, om man ser stofbrugere som kriminelle eller som nogle, der skal have et tilbud om hjælp, siger Katrine Kildgaard til Politiken.

Hun er social- og sundhedsordfører på rådhuset for De Radikale, som stiller forslaget.

Forslaget skal behandles i borgerrepræsentationen torsdag, og her vil både Venstre og Socialdemokratiet bakke op, skriver Politiken.

Politikerne på rådhuset har tidligere uden held forsøgt at få tilladelse fra den tidligere socialdemokratiske regering til at legalisere cannabis i hovedstaden.

Enhedslisten bakker også op om forslaget om af afkriminalisere besiddelse af hårde stoffer ligesom Liberal Alliance og Alternativet. SF har endnu ikke taget stilling.

Konservative støtter ikke forslaget.

I en skriftlig udtalelse til Politiken kalder justitsminister Peter Hummelgaard (S) en afkriminalisering af hårde stoffer for et “stort skridt”.

– Der er tale om kokain og andre stoffer, som kan være dybt skadelige. Når det er sagt, er der et hensyn at tage til udsatte, som kæmper med misbrugsproblemer.

– Derfor fremgår det også af regeringsgrundlaget, at regeringen blandt andet vil følge op på evalueringen af ordningen med lægeordineret heroin og gennemføre tiltag, der giver mulighed for at tænke i nye indsatser, der kan sikre mere værdighed for eksempelvis mennesker med massive misbrugsproblemer, lyder det fra ministeren.

Politikerne i København har i deres udarbejdelse af forslaget måske skelet til Canada.

Fra tirsdag afkriminaliseres det i den canadiske provins British Columbia at besidde hårde stoffer som heroin, morfin, fentanyl, kokain, methamfetamin og ecstasy, hvis det er i så lille en mængde at det betragtes som til eget forbrug.

Denne mængde skal altså være under 2,5 gram. Det vil dog være ulovligt at have stofferne på sig ved skoler og i lufthavne.

Forsøgsperioden varer i tre år.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *