Fire år efter at Canada legaliserede cannabis, demonstrerer landet endnu en gang villighed til at afprøve nye narkotikapolitiske tiltag, når provinsen British Columbia fra tirsdag afkriminaliserer besiddelse af hårde stoffer.
Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.
Den vestlige provins vil således ikke længere retsforfølge voksne på 18 år eller derover, som er i besiddelse af mindre end 2,5 gram hårde stoffer til eget forbrug.
Det gælder blandt andet heroin, morfin, fentanyl, kokain, methamfetamin og MDMA også kendt som ecstasy.
I stedet vil de blive tilbudt information om hjælpeprogrammer og behandling, hvis de ønsker det.
Smugling af narkotika vil fortsat være ulovligt, uanset mængden, ligesom at det også vil være ulovligt at være i besiddelse af stoffer ved skoler og i lufthavne.
Forsøgsperioden varer i tre år, skriver Bloomberg.
– I betragtning af vores forståelse for, at brug af stoffer er et sundhedsproblem og ikke et kriminelt problem, er vi nødt til at tage dette skridt for at imødegå skam og stigmatisering, siger minister for mental sundhed og afhængighed i British Columbia Jennifer Whiteside.
Ifølge ministeren skal den nye lov gøre folk mere trygge ved at række ud efter hjælp.
Eksperter i folkesundhed vurderer, at eksperimentet har dårlige odds for at blive en succes.
British Columbia har været arnested for politiske forsøg med narkotika siden 1959, hvor provinsen åbnede verdens første metadonklinik.
Siden har myndighederne i provinsen afprøvet adskillige andre programmer, som har haft til formål at fjerne det kriminelle stigma omkring brug af stoffer og i stedet fokusere på brugernes underliggende sociale, økonomiske og mentale problemer.
På trods af alle programmerne og forsøgene er British Columbia fortsat plaget af et stigende antal narkorelaterede dødsfald og forbrydelser.
Ifølge provinsens retsmedicinske afdeling døde 41,7 per 100.000 indbyggere af en overdosis sidste år. Det er fem gange flere end i 1996.
Til sammenligning var antallet af døde som følge af en overdosis i USA 28,3 per 100.000 i 2020.
Lovændringen ventes at blive mest synlig i Vancouver, som er den største by i British Columbia. Her er mange gyder fyldte med heroinmisbrugere, skriver Bloomberg.
Ifølge FN’s globale narkotikarapport fra 2022 brugte 284 millioner mennesker mellem 15 og 64 år ulovlige stoffer i 2020. Det er en stigning på 26 procent i forhold til det foregående årti.
/ritzau/