Professor: Trusler om boykot kan holde russere ude af OL

Hvis russiske og hviderussiske atleter får grønt lys til at stille op under neutralt flag ved OL i Paris næste år, vil det formentlig føre til boykottrusler fra vestlige lande, og sådanne trusler kan Den Internationale Olympiske Komité (IOC) næppe sidde overhørig.

Sådan forventer professor i idrætshistorie på Københavns Universitet Hans Bonde, at forløbet vil være, hvis IOC gør alvor ud af at lempe sanktionerne mod atleter fra de to krigsførende lande.

Det siger professoren på bagkant af, at IOC har meddelt, at komitéen vil undersøge, hvordan russiske atleter igen skal kunne deltage i internationale konkurrencer uden at være underlagt strenge restriktioner.

– Udmeldingen er konsistent med den bløde linje, som IOC hele tiden har haft over for Rusland. Hvis man ser tilbage på de paralympiske vinterlege i Beijing sidste år – legene fandt sted lige efter Ruslands invasion af Ukraine – ville IOC ikke udelukke Rusland, medmindre man kunne finde juridisk grundlag for at gøre det.

– Det fik Den Paralympiske Komité til at sige god for, at russerne kunne deltage. Grunden til at Rusland alligevel ikke endte med at deltage i para-OL var, at en lang række lande sagde, at de ikke ville deltage, hvis Rusland deltog, siger Hans Bonde.

Den naturlige udvikling vil være en gentagelse af det forløb, mener han.

– Hvis russerne bydes velkommen til OL i Paris under neutralt flag, så vil en lang række lande formentlig true med boykot, og så viser historien, at Rusland alligevel vil blive smidt ud.

– IOC har ikke råd til at holde OL i Paris med russisk deltagelse, hvis det betyder, at flere vestlige lande så boykotter OL, siger Hans Bonde.

Han er sikker på, at boykottruende lande vil gøre alvor af truslen, såfremt IOC vælger at holde fast i, at russere er velkomne under neutralt flag i Paris.

– De vil 100 procent sikkert turde føre truslen ud i livet. Man kan kalde det at gamble, men de har historien med sig. IOC vil bakke ud og boykotte Rusland, siger professoren.

Fra ukrainsk side finder man det forkasteligt, at IOC åbner for at lukke russere ind i den olympiske varme lige nu. Også idrætstoppen i Storbritannien og i de skandinaviske lande finder udmeldingen dybt mærkværdig.

Hans Bonde bruger samme betegnelse og undrer sig over timingen, fordi krigen i Ukraine udvikler sig dagligt og er umulig at spå om.

– Der kan ske hundredvis af ting før OL i Paris. Krigen kan være på sit højeste, den kan være eskaleret, og krigsforbrydelserne kan være værre. Ingen aner, hvilket scenarie der er om halvandet år.

– Det er udviklingen i krigen, der afgør, hvornår de russiske atleter kan deltage i IOC-regi igen. Lige nu er der vidnesbyrd om daglige bombninger af civilbefolkningen i et andet IOC-land, hvis unge sportsfolk inddrages i krigen og dør eller lemlæstes.

– Så det er et underligt tidspunkt at ville lukke Rusland ind, og det kan ikke andet end medføre ballade at tage hul på debatten nu. Der vil være et meget konfrontatorisk klima, hvis IOC holder fast i sin holdning frem mod OL, siger Hans Bonde.

Han slår samtidig fast, at sport og politik også i denne sammenhæng er uadskillelige komponenter. Blandt andet fordi præsident Vladimir Putin flittigt bruger russiske elitesportsudøvere i sin propaganda.

/ritzau/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *